Single met Kerst

Je zal maar single zijn in deze donkere, natte, sombere dagen voor Kerst. God en klein Pierke zijn druk doende het kerstgebeuren aan het voorbereiden. Cadeautjes zoeken, menu’s samenstellen, vakanties plannen, mensen uitnodigen… Kerst is bij uitstek het feest van families die in vrede samenkomen rond een kribbe, een boom, pakjes en lekker eten. Gezeligheid troef: een glaasje champagne, een hapje, een grapje, een stukje wildpaté, een knipoog, een kalkoen met pomme ducheskes, de betere wijneen en een onvermijdelijke kerststronk. Niets wordt aan het toeval overgelaten om het de verenigde clan naar wens te maken. Mooie traditie, vooral voor zij die zich verbonden voelen.

Nogal wat singles hebben dubbele gevoelens bij al dat leuks. Ook zij proberen met warme kerstverlichting de koude duisternis te doen verdrijven. Ook als je geen partner hebt kan je genieten van het samenzijn met familie en vrienden. Alleen wordt het partnerloos zijn nu eens zo hard aangvoeld. Je moet ook wel op zoek naar geschikte presentjes, maar niet naar het ultieme cadeau voor diegene die je het allerliefste ziet. Je kookt ook eens een lekker menu bij elkaar voor familie of vrienden, maar diegene die iets bijzonders zou toevoegen ontbreekt. Je wil ook wel op vakantie, maar met een geliefde zou het veel prettiger zijn. Je viert Kerst zoals de rest, maar diegene die ontbreekt blinkt door de omstandigheden in afwezigheid. En zelf val je ook op tussen al die ‘lief-hebbers’.

Hoe kom je deze periode single zijnde goed door? Je kan je natuurlijk een tijdje van de aarbol verdwijnen of een soort winterafzondering organiseren: ook al is het niet zo leuk, de tijd tikt weg, alles gaat voorbij, tegen driekoningen is alles zo goed als over. Een mogelijkheid, ongetwijfeld, maar waarschijnlijk te steriel, te afwachtend.

Het kan ook iets ondernemender. Ook in deze Kerstperiode zijn er mogelijkheden, ook al zijn ze niet altijd even zichtbaar. Ook als het buiten koud, vochtig en donker is kan je nieuwe mensen leren kennen, of een bestaande kennis beter of op een andere manier ontmoeten. Dat kan in principe op elke plaats en op ieder ogenblik. Bij toeval op trein, tram, bus. In het shopping center, in het park, op café. Op sociale media en dating sites. Je kan de plaats zo gek niet bedenken, of je kan er iemand treffen, spreken, ontmoeten. Het kan ook op meer voor de hand liggende plaatsen. Op de feestjes waarop je uitgenodigd wordt, op een uitstapje dat je impulsief onderneemt, op een vakantie waarop je jezelf tracteert. Hoe minder mensen je op voorhand kent bij zo’n gelegenheden, hoe meer kans dat je nieuwe mensen leert kennen. Akkoord, het vraagt moed om alleen naar een feestje te vertrekken, of alleen op vakantie te gaan. Maar precies omdat je niemand mee hebt, ben je een meer gemotiveerd om sociale contacten te leggen.
De kans dat je nieuwe mensen leert kennen, of bekenden beter leert kennen, kan je vooral verhogen door de manier waarop je de buitenwereld tegemoet treedt. Het komt erop neer voor nieuwe ervaringen open te staan. Elke dag opnieuw kan je begroeten als een bron van nieuwe kansen, zoals je diezelfde dag ook kunt benaderen als een opeenstapeling van hinderpalen en beperkingen. Ben je op een receptie waarop je weinig mensen kent, kan je evengoed een gesprek beginnen als het voor bekeken houden. Het kost een beetje moed, maar niet echt veel energie. En ten aanzien van elke nieuwe persoon die je ontmoet, leer je ook een nieuw aspect van jezelf kennen. In iedere nieuwe relatie, niet alleen partnerrelaties, word je als het ware opnieuw geboren, precies omdat verschillende mensen ook verschillende facetten van onze persoonlijkheid naar boven halen. Dus als we willen groeien als mens, is het goed regelmatig eens nieuwe mensen te leren kennen. Met een beetje geluk zit er af en toe iemand bij die naar meer smaakt… En dan wordt het toch nog een zalige Kerst.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *