Nieuwe mensen leren kennen

Ouder worden is op zich al een hele uitdaging voor heel wat mensen. Nieuwe relaties aanknopen op een gevorderde leeftijd gaat voor velen ook niet van een leien dakje. Daar staat tegenover dat veel alleen zijn door velen niet meteen beleefd wordt als een pretje. Voldoende (nieuwe) mensen ontmoeten blijft dan ook warm aanbevolen. Ook al gaat dat niet vanzelf.

Naarmate de jaren vorderen, en de kinderen uitvliegen, eerst doordat zeg gaan studeren, nadien om een eigen stekje te organiseren, dreigen mensen armer te worden aan contacten. In deze context is het misschien een geluk dat mensen nu langer gaan werken dan vroeger. Dat de contacten met collega’s helpen zich minder eenzaam te voelen, is aardig meegenomen. Gelukkig zijn er dus ook voordelen verbonden aan het verhogen van de pensioenleeftijd.

Eens men ook nog eens gepensioneerd is, wordt het vanzelf wat eenzamer: geen collega’s meer, minder contacten op het openbaar vervoer, minder werk gerelateerde reisjes. Dan wordt het nog belangrijker buiten te komen en onder de mensen.

Aangezien wakker worden zonder structuur in de ontluikende dag het risico op verveling doet toenemen, maak je maar beter wat plannen vooraf. Niet dat elk uur geprogrammeerd moet worden, maar iets om handen hebben, helpt vaak om een beter gevoel te hebben. Hobby’s, reizen, weekendjes uit, dag uitstapjes, terugkerende activiteiten … Alles kan helpen de verveling voor je uit te schuiven.

Niet alleen de wekelijkse markt in stad of dorp, ook en vooral de relationele markt wordt minder vaak betreden naarmate mensen ouder worden. Motieven (of zijn het uitvluchten?) om dat niet te doen kunnen zonder moeite gevonden worden:
– Je voelt je wat minder aantrekkelijk.
– Je wil een aantal negatieve ervaringen die het gevolg zijn van het hebben van een relatie niet opnieuw meemaken.
– Je vindt het niet meer de moeite nog een nieuw avontuur te beginnen.
– Je ziet op tegen de moeite om te gaan daten.

Toch zijn er nog meer argumenten om wel nog nieuwe mensen te leren kennen, ook als je al wat ouder bent:
– Nieuwe contacten helpen je vooruit, om tal van redenen. Ontmoetingen kunnen niet alleen veel deugd doen, je leert op elke leeftijd nog nieuwe aspecten van je persoon kennen in contact met iemand nieuw.
– Op verliefdheid staat geen leeftijd, en verliefdheid help mensen boven zichzelf uitstijgen, en uit hun beslotenheid ontsnappen.
– Ook al heb je kinderen, kleinkinderen en vrienden, dan nog doet het deugd nieuwe mensen te leren kennen.
– Hoe meer mensen je kent, hoe meer afwisselend je contacten en dus ook je leven.
– Verveling en eenzaamheid krijgen minder kans naarmate je meer ook nieuwe contacten hebt.
– …

Hoe leg je dat aan boord, nieuwe contacten leggen op iets gevorderde leeftijd? Zoals op alle leeftijden zijn de manieren waarop je dat kunt legio. Ook hierbij is het beter meer dan minder mogelijkheden te zien:
– In het dagelijkse leven kan het op allerlei plaatsen: bij de bakker, op de bus, op de trein…
– Nog meer kans heb je via verenigingen en hobby’s: een gezamenlijke interesse verhoogt de kans op een soort klik waardoor vriendschappen kunnen ontstaan.
– Ook moderne sociale media kunnen helpen de eerste contacten te leggen. Sommige wat oudere mensen hebben daarbij wat koudwatervrees: wat moet ik daar nog mee? Dat laat ik over aan de jongere mensen! Ik kan er niet veel van… Eens die angst overwonnen, ondervinden mensen al gauw een aantal niet te miskennen voordelen:
– Eens je ermee weg bent zijn online contacten ontzettend makkelíjk: je hoeft er niet eens je huis voor uit, je kiest zelf op welke tijdstippen je online gaat, je kiest makkelijk met wie je contacten wil onderhouden…
– De contacten kunnen langzaam groeien, zonder dat men zich snel hoeft te engageren.
– Je hoeft jezelf niet meteen bloot te geven, integendeel je kan de mate waarin je jezelf onthult zeer goed doseren.

Niet alleen mensen van gevorderde leeftijd hebben er baat bij regelmatig nieuwe mensen te leren kennen. Voor de meeste mensen is het gewoon prettig om nu en dan eens nieuwe contacten te ervaren. Voor mensen die ietsje ouder zijn is het enkel wat belangrijker, eenvoudig omdat ze meer vrije tijd hebben, en minder contacten hebben via kinderen en beroepsleven. Daarom gebruiken deze mensen best zoveel mogelijk verschillende communicatiekanalen. Gelukkig zijn die intussen in overvloed aanwezig. Je moet er gewoon enkele kiezen en er daadwerkelijk mee beginnen. Succes!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *