En weet je wie er een nieuw lief heeft? De Jan, klinkt het in koor. Vervolgens komen er de volgende bemerkingen: ‘En is het ook wéér zijn Grote Liefde waar hij zooo lang op had zitten wachten?’ ‘En, woont hij er al bij in?’ . Hilariteit alom en een weddenschap wordt afgesloten om te zien hoe lang het gaat duren vooraleer hij het nu weer verkloot.Ja, het bestaat en je kent ze wel, die mannen of vrouwen die van de ene relatie in de andere springen, alsof het niks is. Is de relatie net uit, een week later is er alweer een ander. Een maand later wonen ze alweer samen.
In eerste instantie vraag ik me steeds af hoe ze het voor elkaar krijgen. Sommige singles zijn al maanden of zelfs jaren alleen en op zoek en vinden maar niemand waarmee ze een klik hebben. En deze springers slagen er in om binnen de kortste keren iemand aan de haak te slaan.
Uiteraard heb je mensen die steeds visjes aan de kant hebben liggen, contacten die ze blijven warm houden tijdens hun relatie om daar naar over te springen wanneer hun relatie de pit begint te missen, het lief wat begint te zagen of zij net iets minder aandacht krijgt. Deze springbokken hebben vaak een overlapperiode: terwijl ze bij de ene aan het afronden zijn, zijn ze het vuur bij de ander al aan het aanstoken.
Mocht er even niemand voorhanden zijn, dan wordt er naarstig op zoek gegaan naar een nieuwe partner. Vooral mannen (maar vrouwen evenzeer) hebben nogal snel de neiging zich direct weer te storten in een andere relatie. Natuurlijk is aandacht en bevestiging leuk en het verzacht zeker de pijn van een verbroken relatie, maar is dit wel de manier? Nee, want dan gaan we nadeloos over naar een ander fenomeen waar er ook snel gesprongen wordt: de reboundrelatie.
Een ‘rebound’ relatie is een relatie die je aangaat om een andere en vaak veel belangrijkere relatie in je leven te vergeten. Je springt dus snel na je ene relatie in de andere net om de vorige te vergeten. Sommige springers hebben geluk en springen toevallig naar de juiste persoon, maar vaak ben je overmand door verdriet of angst en stort je je gewoon in de eerste de beste armen die je tegenkomt. Vaak is dat iemand waar je in normale omstandigheden nooit voor zou kiezen of zelfs toe aangetrokken zou zijn…
De snelheid waarmee deze singles zich in een andere relatie storten is hallucinant. De ene week huilen ze nog bij je uit en zeggen de ex terug te willen, de week erna zijn ze aan het daten en twee weken later hebben ze ermee in bed gelegen en komt die huilende vriend zeggen dat hij en zijn date samen gesproken hebben en beslist hebben om er een ‘echte relatie’ van te maken.
De rebounders vluchten dus in de verliefdheid en de adrenaline van een nieuwe relatie om het hartenzeer van de oude niet te moeten voelen.
Niet echt juist dus…. Is er dan wel een correcte manier? Zeker: wees eerlijk en oprecht. Zowel tegenover jezelf maar zeker ook tegen de persoon waarmee je in snelle vaart mee aan het daten bent. Als je twee keer ja zegt op de vragen: ‘Date ik om mijn ex te vergeten? Date ik om zelf geen pijn te voelen van de relatie die verloren is?’, dan wordt het tijd om eens een deftige babbel te houden met je nieuwe date. Hem of haar hier over inlichten is het minste wat je kan doen. dan kan die persoon zelf beslissen of hij of zij met je verder wil en zijn of haar hart voor je wil openstellen. Jijzelf moet ook aan de slag. Het heeft echt geen zin om de pijn en het verdriet te ontvluchten in iets nieuws. Je moet er toch door, hoe pijnlijk het ook mogen wezen. En als je ondertussen dan toch al in een soortement van relatie zit, neem dan toch wat tijd voor jezelf af en toe om te rouwen, je nieuwe liefde heeft echt geen behoefte dat je dit doet waar hij of zij bij is. Best bind je je nog niet te snel door te gaan samenwonen, de kinderen aan hem of haar voor te stellen, zwanger te worden of samen iets te kopen. En zie of je nieuwe liefde echt iemand is die bij je past als het verdriet van je ex langzaam webebt.
Bij andere springers zie je toch ook vaak dat zij van relatie naar relatie hoppen omdat ze denken het alleen niet te kunnen redden. Soms neemt dit dermate grote vormen aan dat het een springer niet meer uitmaakt met wie hij of zij een relatie heeft, áls het maar een relatie is. Of springers denken dat het onmogelijk is om gelukkig te zijn in hun eentje. Zij denken dan dat het levensgeluk afhangt van het samenzijn.
Wat de reden voor een springer ook mag zijn, het smaakt erg bitter voor diegene waar hij of zij bij weggaat. Zo lijkt het alsof die ex partner helemaal geen enkele waarde had, want er wordt niet eens deftig om gerouwd. Ze vervangen gewoonweg de ene partner voor de andere en gaan door waar ze waren gebleven. Het zorgt er voor dat de ex zich echt begint vragen te stellen over de waarde van de relatie die er ooit was. Terecht. Beste ex van een springer, het zegt niets over jou of over de relatie. Het zegt meer over hun angst of hun slecht omgaan met pijn. En daar moet jij geen traan voor laten. Wanneer jij wel de tijd neemt om te rouwen over wat er ooit was, dan ben jij na een tijd tenminste echt klaar om je op een oprechte manier te binden. En daar zal de volgende persoon in je leven alleen maar erg gelukkig mee zijn.