Vind een lief in 2016

Je bent single, en je hebt er genoeg van. Het lijkt wel alsof alle anderen een relatie hebben, en jij alleen niet. Je wil ook wel een lief, maar hoe begin je daaraan? Waarop kan je letten om 2016 te eindigen met een partner?
Open staan voor gevoelens van aantrekking is een eerste vereiste. Verliefd word je waarschijnlijk niet, als je er niet eerst voor open staat. Er zijn waarschijnlijk heel veel redenen om er niet voor open te staan. Koudwatervrees, faalangst, intimiteitsangst, angst om gekwetst te worden, angst om je vrijheid te verliezen, angst voor een breuk, om ‘afgemaakt’ te worden, bindingsangst… Die angsten moet je dus eerst overwinnen. Hoe? Door je vermijdingsgedrag, een rechtstreeks gevolg van angsten, te laten varen en jezelf langzaam bloot te stellen aan die omstandigheden die je bang maken. Je moet met andere woorden jezelf opnieuw toestaan gevoelens te krijgen van aantrekking tot een ander. Kwetsbaar, dat wel, maar ook overweldigend, ontroerend. Het helpt je ook boven jezelf uit te stijgen. Je wordt uit een egocentrisme geslingerd, naar iemand toe gezogen. Het is sterker dan jezelf, en dat is maar goed ook.
Eens je je aangetrokken voelt, ben je op de goede weg. Maar je bent er nog lang niet. Je moet ook nog iets doen met die gevoelens: de ander beter leren kennen, door hem of haar op te zoeken, te contacteren, te ontmoeten. Dit vraagt een dosis ondernemingszin. Je kan het niet enkel van de ander laten afhangen. Verliefd word je vaak niet gelijktijdig, maar de ene na de andere. Als je zelf als eerste verliefd bent, moet je de ander de gelegenheid geven dat ook te worden. Hoe? Door je best te doen, de ander op te zoeken en hem of haar in het centrum van je oprechte en liefdevolle aandacht te stellen. Zo kan het gebeuren dat die ander ook iets voor jou begint te voelen.
Daarvoor moet je natuurlijk ook geloven dat dat kan gebeuren. En daarvoor heb je dan weer voldoende zelfliefde, zelfvertrouwen, geloof in jezelf nodig. Voor sommigen niet evident, maar wel haalbaar. Je moet inderdaad eerst jezelf graag genoeg zien, alvorens je kan toestaan dat iemand anders je liefheeft. En die zelfliefde leer je al doende, niet uit de boeken. Door eraan te beginnen, met vallen en opstaan.
Heb je het geluk dat de passie wederzijds is, dan ben je al een heel eind opgeschoten. Dan wordt het zaak om beiden het avontuur aan te durven. Daarvoor ben je afhankelijk van de moed van de ander, maar zelf kan je dus ook je steentje bijdragen. Wat kan je helpen het (nog) eens te wagen? Alvast de eenvoudige vasttelling dat het alternatief slechts leidt tot de status quo die je niet langer wenst te omarmen. Natuurlijk is er weinig dat meer pijn doet dan door je partner opzij geschoven worden. Toch zijn er weinig die de blijvende onlust van het alleen-zijn verkiezen. Niet dat je niet gelukkig kan zijn zonder partner, maar de meeste mensen voelen zich beter met.
Eens het wonder is geschied van een pril partnerschap is het genieten geblazen, maandenlang weet je met je geluk geen blijf. Alleen daarvoor is het al de moeite waard. Daar moet je optimaal van genieten, temeer omdat het toch niet blijft duren.
Na die eerste relatiefase wordt het vooral belangrijk de relatie in leven en levendig te houden. Dat doe je door te letten op een drietal dingen. Vooreerst moet je samen leuke dingen blijven doen, hoe druk het leven met werken, huishouden en kinderen ook wordt. Een relatie blijft maar duren als je niet uit elkaar groeit. Daarom zorg je er best voor dat je elkaar voldoende tegenkomt. Een tweede aspect dat helpt om de relatie te doen standhouden is communicatie. Intimiteit is het delen van gedachten en gevoelens met elkaar. Daarvoor moeten mannen vooral leren uiting te geven aan wat vanbinnen leeft, daar zijn vrouwen doorgaans beter in. Daartoe kunnen vrouwen erop letten dat ze voldoende ruimte laten om te luisteren. Veel mensen klagen erover dat hun partner niet voldoende praat, zonder te beseffen dat ze de stiltes vaak volpraten, zodat het voor hun partner moeilijk wordt om het intiemste van zichzelf prijs te geven.
Het derde aspect dat helpt een relatie te laten duren is seks. Als koppels af en toe vrijen, is de kans veel groter dat ze samen blijven. Toch is het niet evident om de seksuele relatie voldoende sprankelend te houden. Daarvoor is het belangrijk dat je er beiden voor zorgt dat het geen sleur wordt. Ook dan is praten belangrijk: over wat je graag heb en wat juist niet, over wensen en grenzen dus. Niet makkelijk, maar wel lonend. De drie aspecten samen: samen leuke dingen doen, praten en vrijen vormen samen de ‘relatietijd’ die zo wezenlijk is als je langdurig bij elkaar wil blijven.
Een gelukkig 2016, aan u en al je geliefden.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *